Energie besparen is makkelijk. Om te beginnen kunnen jullie, de leden van de VVE, zelf al heel veel doen. Hieronder een paar tips, een aantal dingen doe je misschien al. Naast deze bespaartips, die ook te maken hebben met gedrag, zelf duurzaam zijn en doen, zijn er technische / bouwkundige maatregelen die je met de VVE kan nemen, kijk daarvoor bij de andere onderdelen van het uitklapmenu Energiebesparing of via deze links: isolatie, verlichting, verwarming.

Duurzaam wonen

is vooral weer een beetje nadenken bij wat je doet, en slim doen. In plaats van energie in te kopen, zorg je dat je het helemaal niet nodig hebt. Leuk omdat je slim bezig bent, minder milieubelastend en je houdt geld over.

Tips voor jou als individuele bewoner

Energieslimme verlichting en apparaten

Loop je helemaal voorop, dan koop je huishoudelijke apparaten met ingebouwde zonnepaneeltjes. Die komen er steeds meer en waarschijnlijk heb je er zelfs al een paar in huis: een wekkertje, een zaklamp, een oplader. Maar een heel klein beetje van je stroom natuurlijk, maar toch al hartstikke leuk om op die manier je eigen zonnepanelen te hebben. Je bent al een heel klein beetje zelfvoorzienend en onafhankelijk. (Bij een stroomstoring kan een zaklamp op zon of met een dynamo – een opwindzaklamp- ook echt heel handig zijn!).
Verder koop je natuurlijk slimme lampen: spaarlampen of led-verlichting die niet veel stroom gebruiken en er in allerlei soorten te krijgen zijn.
Wasmachines, wasdrogers, strijkijzers, koffiezetapparaten, broodroosters, stofzuigers: probeer de slimme energiezuinige apparaten te kopen (A+++-label) als je een nieuwe koopt. Duurder in aanschaf, maar je bent goed bezig: minder energie nodig, minder milieubelastend, onafhankelijker, zichtbaar lagere energierekening.

Zelfde geldt ook voor: laptops, smartphones, tablets, tv’s: zoek naar de apparaten die energieslim zijn. (Bij tv’s bijvoorbeeld: zit er een echte aan/uit knop op, zodat hij niet op stand by hoeft te blijven staan? Alle stand-by apparaten slurpen ongemerkt 5% per jaar van je energierekening op.
Losse opladers: niet in het stopcontact laten zitten, gewoon even er uit halen.

Deurbel? de meeste moderne deurbellen gebruiken de hele dag stroom. De modernste deurbellen hebben een zonnepaneeltje. De klopper en de bel, dus een echte bel, waar je aan moet trekken, zo’n bel die klingelt, die zijn eigenlijk altijd slim geweets, daar heb je helemaal geen stroom voor nodig.

Drinkwater? Kan minder

Drinkwater is ontzettend goedkoop en het malle is: het komt gewoon uit de kraan! Het is zo makkelijk te krijgen, dat we ons vaak niet realiseren dat waterwinning energie kost en in die zin ook milieubelastend is. Gebruik niet meer dan je nodig hebt, laat de kraan niet telkens lopen, gebruik een waterbesparende douchekop, zelfde geldt voor de keukenkraan. Dus ook als je die gaat vervangen: zoek een slimme variant. En zet niet bij alles automatisch de warme kraan aan, vaak helemaal niet nodig maar een automatisme.
(Let op: drinkwater uit de kraan is natuurlijk wel weer beter pour l’environnement dan leuke flesjes frans ‘bronwater’.)

Koop niet van alles altijd maar elke keer

Wat voor water geldt, geldt natuurlijk eigenlijk voor alles: gebruik wat je nodig hebt, niet zomaar meer. En wees een beetje creatief en sociaal: heb je een boor nodig, of erger nog, zo’n gele hogedrukspuit: ga er niet OOK één kopen, maar leen hem van de buren (of gebruik een app zoals Peerby en leen hem van iemand die je dan ook meteen leert kennen in de buurt).

Koud in huis?

Doe wat extra’s aan, dat leuke truitje. Nog steeds koud? Zet de verwarming aan in de ruimte waar je bent. Niet met een draai aan de thermostaat meteen het hele huis opwarmen. Radiatoren gewoon open en dicht draaien per kamer.
Hangt de radiator aan een (semi-)buitenmuur? Plak er radiatorfolie achter, dan blijft de warmte in de ruimte en gaat niet via de muur naar buiten.
Dicht kieren die niet nodig zijn, een beetje frisse lucht mag wel natuurlijk. Denk aan je brievenbus, daar kun je aan de binnenkant een borstel plaatsen waardoor je papieren post nog steeds naar binnen kan, maar minder koude lucht naar binnen waait of warme lucht naar buiten ontsnapt in de winter, en minder warme lucht naar binnen komt en minder koele lucht naar buiten gaat in de zomer. Het is maar een detail, maar toch ook leuk om te doen.
Tenslotte: kijk af en toe nog eens om je heen: wat kan slimmer?
Tenslotst: toch nog stroom nodig? Vast wel, maar koop dan wel groene stroom.

Similar Posts
Latest Posts from VVE duurzaam.nl