Persbericht-Duurzame-Huizen-Route-op-twee-dagen

Jaarlijks vindt de Nationale Duurzame Huizen Route plaats in november. Tijdens de Duurzame Huizen Route stellen huiseigenaren in heel Nederland hun huis open. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Bezoekers die de afgelopen jaren aan de route hebben meegedaan, hebben waardevolle informatie en tips opgedaan om zelf aan de slag te kunnen. Ook dit jaar promoten weer veel gemeenten de huizenroute. Huiseigenaren die het leuk vinden om mee te doen, kunnen zich aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl.

 

Twee zaterdagen in november
De Duurzame Huizen Route schuift dit jaar op naar november. In voorgaande jaren viel de route in de herfstvakantie waardoor een aantal mensen helaas niet mee kon doen. Door de huizenroute op een extra zaterdag te houden, kunnen nog meer mensen hun huis openstellen. Daarnaast kan een huiseigenaar de andere zaterdag zelf huizen bezoeken. Ook dit jaar is er weer een grote variatie in huizen en maatregelen. Een unieke kans om ervaringen uit de eerste hand te horen. Ook valt het nu samen met de Ecobouwers Open Deur dagen in België en kunnen daar ook huizen bezocht worden.

Ervaringsverhalen
Er is toenemende belangstelling voor duurzaam bouwen, duurzaam interieur en verbouwing vanwege zorgaanpassingen. Hierdoor groeit de behoefte aan ervaringsverhalen. Hoe heb je het aangepakt en wat kan ik van jou leren? Uit de enquête blijkt dat 83% van de bezoekers uit 2014 van plan is om de opgedane ervaringen zelf toe te passen.
Meedoen aan de Duurzame Huizen Route levert soms verrassende nieuwe informatie op. “Ik heb zonnepanelen en mijn huis geïsoleerd, maar ik wist helemaal niet dat je met een douche wtw meer dan de helft van je douchewarmte kunt terugwinnen. Dat ga ik nu ook doen, dat doucht nog wat lekkerder,” aldus een bezoeker in 2014.
De huizen zijn het hele jaar door op de website www.duurzamehuizenroute.nl te bekijken. Ook is het mogelijk om online vragen te stellen aan de huiseigenaren. Vanaf oktober is te zien welke huizen er in 2015 opengaan.

Inspiratie voor iedereen
Of iemand in een passiefhuis of energieneutraal huis woont of voor een aantal kleine duurzame aanpassingen heeft gekozen; iedereen kan meedoen met de Nationale Duurzame Huizen Route. Majada Projectmanagement, de organisator van de huizenroute, kiest bewust voor deze laagdrempelige insteek. Beginners en gevorderde huiseigenaren kunnen op die manier zelf kiezen welke informatie zij willen opdoen bij de deelnemende huizen. Daarnaast krijgen deelnemers ook tips van bezoekers waardoor zij ook weer nieuwe inzichten krijgen.

Gemeenten
Naast huiseigenaren nemen ook gemeenten deel aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Een dertigtal gemeenten ondersteunen de Nationale Duurzame Huizen Route. En dit aantal groeit. Met steun aan de huizenroute willen de gemeenten haar inwoners stimuleren om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De organisatie is blij met de betrokkenheid vanuit de deelnemende gemeenten: ‘’Uit reacties van deelnemers blijkt waardering als hun gemeente betrokken is. Zo werden de bloemetjes van de gemeenten en een bezoek van de wethouder enthousiast ontvangen,’’ aldus Gerard Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route.

Aanmelden
Huiseigenaren die mee willen doen, kunnen hun huis aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl. Zij maken daarmee ook kans op een weekendje weg in een ecologische bosvilla van vakantiepark Herperduin.

De Duurzame Huizen Route wordt georganiseerd door Majada Projectmanagement en wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal gemeenten in Nederland.

 

Persbericht Duurzamae Huizen Route

Similar Posts
Latest Posts from VVE duurzaam.nl