Verwarming

Als VVE-verduurzamen? Ga eerst energie besparen. Minder energiegebruik betekent minder CO2-uitstoot dus goed voor het milieu, én de investering verdient zich terug. Heb je de energiebesparing met isolatie en energiezuinige installaties op orde, dan kun je naar duurzame energie gaan kijken: daar heb je dan minder van nodig, zodat je ook daar sneller een een goed financieel en duurzaam plan voor elkaar krijgt.
Maar eerst dus: isoleren!

Isolatie van verschillende gebouwdelen is mogelijk:

Voor de VVE kunnen maatregelen aan de verwarming bijzonder interessant zijn. De gezamenlijke stroomrekening gaat omlaag als het gaat om gemeenschappelijke ruimten en de stroomrekening van individuele leden kan eventueel ook omlaag waardoor de waarde van de wooneenheden stijgt.

Als je een goed plan laat maken, is het mogelijk te investeren zonder dat de maandlijkse VVE-bijdrage omhoog hoeft. Je gaat namelijk direkt na installatie minder energie gebruiken en die lagere uitgaven compenseren de gedane uitgaven.

1. Vraag bij verschillende leveranciers een gedegen toekomstgericht plan voor energiebesparende isolatie-maatregelen aan de gemeenschappelijke ebouwdelen. Met offerte voor aanschaf, opbrengsten, mogelijke (lokale) subsidies.
  2. Kies een leverancier en maak op basis van diens offerte een financierinsgplan. Sommige leveranciers kunnen hierbij advies geven.
  3. Aan de leden moet een voorstel tot installatie van de energiebesparende verwarmings-maatregelen en de financiering worden voorgelegd worden (door bestuur, beheerder of individuele leden).
  4. Het besluit moet door de Algemene Ledenvergadering bekrachtigd worden.

Kijk welke lokale bedrijven en organisaties u kunnen helpen. Is er subsidie? Gratis of voordelig energie-advies? Welke ervaren bedrijven en leveranciers zijn er?

Artikelen over verwarming