VVE verlichting vereniging van eigenaren duurzaam

Verlichting en VVE

Als VVE-verduurzamen? Ga eerst energie besparen. Minder energiegebruik betekent minder CO2-uitstoot dus goed voor het milieu, én de investering verdient zich terug. Heb je de energiebesparing met isolatie en energiezuinige installaties op orde, dan kun je naar duurzame energie gaan kijken: daar heb je dan minder van nodig, zodat je ook daar sneller een een goed financieel en duurzaam plan voor elkaar krijgt.
Maar eerst dus: slimme zuinige verlichting!

Bestaande verlichting kan vervangen worden door (betere/modernere) zuinige spaarlampen, tl-verlichting of led-verlichting.
Bijkomend voordeel van deze zuinige lampen is dat de levensduur lang is, dus minder onderhoud.

Ook kunnen bewegingsmelders en tijdschakelaars helpen om het energiegebruik terug te brengen.

Minder verlichting is ook vaak een optie: moeten alle ooit bedachte lichtpunten nog wel in gebruik blijven?
Denk daarbij ook aan de natuur in de omgeving. Met elkaar zorgen we voor heel wat lichtvervuiling. Met je VVE kun je bijdragen aan het verminderen daarvan. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen blijken panden in het verleden toch wel erg intensief voorzien te zijn van lichtarmaturen.
Uit onderzoek blijkt dat vogels en diverse andere diersoorten veel hinder ondervinden van veel licht in de nacht en dat de biodiversiteit in je omgeving daardoor flink kan afnemen.
Laat de leverancier van je duurzame lichtplan het aspect lichtvervuiling dus meenemen! En bespaar daarmee meteen ook op je energierekening.

Voor de VVE kan besparing door slimme verlichting fiancieel bijzonder interessant zijn. De gezamenlijke sroomrekening gaat omlaag als het gaat om binnenverlichting en buitenverlichting van gemeenschappelijke ruimten.

Naast het financiële voordeel is het leuk om slimme duurzame mogelijkheden toe te passen in jullie gebouw.

Als je een goed plan laat maken, is het mogelijk te investeren zonder dat de maandlijkse VVE-bijdrage omhoog hoeft. Je gaat namelijk direkt na installatie minder energie gebruiken en die lagere uitgaven compenseren de gedane uitgaven.

1. Vraag bij verschillende leveranciers een gedegen toekomstgericht plan voor energiebesparende verlichtings-maatregelen in de gemeenschappelijke gebouwdelen en voor de buitenverlichting.
    Met offerte voor aanschaf, opbrengsten, mogelijke (lokale) subsidies.
  2. Kies een leverancier en maak op basis van diens offerte een financierinsgplan. Sommige leveranciers kunnen hierbij advies geven.
  3. Aan de leden moet een voorstel tot installatie van de energiebesparende maatregelen en de financiering worden voorgelegd worden (door bestuur, beheerder of individuele leden).
  4. Het besluit moet door de Algemene Ledenvergadering bekrachtigd worden.

Kijk welke lokale bedrijven en organisaties u kunnen helpen. Is er subsidie? Gratis of voordelig energie-advies? Welke ervaren bedrijven en leveranciers zijn er?

Artikelen over verlichting