isolatie

Isolatie voor de VVE

Als VVE-verduurzamen? Ga eerst energie besparen. Minder energiegebruik betekent minder CO2-uitstoot dus goed voor het milieu, én de investering verdient zich terug. Heb je de energiebesparing met isolatie en energiezuinige installaties op orde, dan kun je naar duurzame energie gaan kijken: daar heb je dan minder van nodig, zodat je ook daar sneller een een goed financieel en duurzaam plan voor elkaar krijgt.
Maar eerst dus: isoleren!

Isolatie van verschillende gebouwdelen is mogelijk. Vraag in alle gevallen welke mogelijkheden de leverancier ziet voor het gebruik van duurzame materialen.

dakisolatie

bespaart ca. 6 m³ gas per m² dakoppervlak per jaar.

vloerisolatie

of de (bodem van de) kruipruimte bespaart ca 3/4 m³ gas per m² vloer- /bodemoppervlak per jaar.
Duurzaam materiaal: EcoChips, CFK- en chloorvrij en grondwaterneutraal.

gevelisolatie

(spouwmuur, kopspouwmuur of massieve muur) bespaart ca 10 m³ gas per m² muuroppervlak per jaar.

glasisolatie / raamisolatie

bespaart ca 60 m³ gas per m² .
Vervangen van huidige beglazing door HR++isolatieglas of zelfs Triple-isolatieglas.
Kozijnen opknappen of vervangen door nieuwe. Let op: het moet wel mooi blijven.

Extra voordeel van isolatie naast een lagere energierekening en een lagere milieubelasting is, dat isolatie het wooncomfort verhoogt.
Minder koude tocht, minder koude raamoppervlakten, minder hitte in de zomer.

Voor de VVE kan isolatie bijzonder interessant zijn. De gezamenlijke sroomrekening gaat omlaag als het gaat om isolatie van gemeenschappelijke ruimten en de stroomrekening van individuele leden kan omlaag door isolatie gemeenschappelijke gebouwdelen die raken aan individuele delen (bijvoorbeeld raamisolatie van alle appartementen).

Zie je op tegen de investeringen? Goede isolatie en energiebesparende maatregelen kúnnen financieel de reddeing voor de VVE betekenen, lees daarover dit artikel op de website van VVE-site.nl: Energiesprong redde de VVE: VvE ‘t Kofschip bespaart een enorme hoeveelheid energie en raakt hierdoor zijn schuld kwijt in plaats van op een financiële ondergang af te stevenen.

Als je een goed plan laat maken, is het mogelijk te investeren zonder dat de maandlijkse VVE-bijdrage omhoog hoeft. Je gaat namelijk direkt na installatie minder energie gebruiken en die lagere uitgaven compenseren de gedane uitgaven.

1. Vraag bij verschillende leveranciers een gedegen toekomstgericht plan voor energiebesparende isolatie-maatregelen aan de gemeenschappelijke ebouwdelen. Met offerte voor aanschaf, opbrengsten, mogelijke (lokale) subsidies.
  2. Kies een leverancier en maak op basis van diens offerte een financierinsgplan. Sommige leveranciers kunnen hierbij advies geven.
  3. Aan de leden moet een voorstel tot installatie van de energiebesparende maatregelen en de financiering worden voorgelegd worden (door bestuur, beheerder of individuele leden).
  4. Het besluit moet door de Algemene Ledenvergadering bekrachtigd worden.

Kijk welke lokale bedrijven en organisaties u kunnen helpen. Is er subsidie? Gratis of voordelig energie-advies? Welke ervaren bedrijven en leveranciers zijn er?

In de gemeenschappelijke ruimten van de VVE kun je ook al vast wat laaghangend fruit plukken:

Omkleed warmwaterleidingen, zorg met deurdrangers voor zelfsluitende deuren, dicht kieren in verwarmde ruimtes.

Een voorbeeld VVE? Lees het verhaal van een Amsterdamse VVE in een appartementengebouw. Damkzij isolatiemaatregelen is het wooncomfort enorm vooruitgegaan en zijn de energiekosten ondanks stijgende energieprijzen niet omhoog gegaan. Bovendizijn de energielabels van de meeste appartementen van F naar B gegaan wat de waarde van de individuele woningen zeker ten goede komt.
Meer wooncomfort voor VvE Werengouw (website gemeente Amsterdam).

Artikelen over isolatie