Groene stroom

Als VVE-verduurzamen? Misschien is dit wel de makkelijkste stap: Stap als VVE over op groene stroom. Het gezamenlijke energiecontract overzetten op volledig goene stroom bij dezelfde of een andere energieleverancier. Kies één of meer stroomaanbieders en vraag hen om een offerte. Men zal vragen naar het jaarlijkse stroomverbruik (copie-tje van uw huidige jaarfactuur).
Vergelijk de offertes: Groene stroom betekent minder CO2-uitstoot dus goed voor het milieu, maar wat is bij de betreffende leverancier precies ‘groene stroom’? Als een leverancier bomen plant ter compensatie van geleverd gas, is dat dan groen gas? Hoe groen is de geleverde energie, en waar komt het vandaan? En zijn jullie bereid voor groene kwaliteit meer te betalen dan jullie nu betalen? Of wil len jullie hetzelde betalen, of zelfs minder dan nu? De leverancier doet vervolgens het werk, en zonder moeite stap je als VVE over op groene stroom en ben je in een keer een stuk duurzamer als VVE. Nog niet overgestapt? Doen.

Simpel: ja. Voor iedere VVE die dit nog niet gedaan heeft.

Heb je een VVE-beheerder? Die verzorgt voor meerdere verenigingen het beheer, en kan op basis van het gezamenlijke volume een betere ‘deal’ voor elkaar krijgen. Vraag hier dus naar bij je beheerder en vraag hem te laten zien wat het voordeel is dat hij weet te behalen.
Opletten: het gaat niet alleen om prijs! Ga voor minimaal 80% groene stroom, zo lokaal mogelijk geproduceerd (klimaatorganisatie Hier.nu vertelt hier meer over, zie onder tabje ‘Groene stroom gids’).
Natuurlijk mag je best naar prijs kijken, er zijn leveranciers bij wie je goedkoper groene stroom koopt dan jullie nu doen in je niet-groene contract. Prijs hoeft geen hindernis te zijn voor groene stroom.

1. Vraag bij verschillende leveranciers een offerte voor jullie jaarlijkse stroomverbruik, met 100% groene stroom. (Heb je een beheerder? Kijk dan ook nog even onder tabje ‘Voor mijn VVE?’.)
  2. Kies een leverancier en maak op basis van de offerte seen voorstel aan de Algemene Ledenvergadering.
  3. Het besluit tot overstappen op groene stroom moet door de Algemene Ledenvergadering bekrachtigd worden.

Kijk welke (lokale) energiebedrijven, energiecorporaties of andere organisaties de groene stroom kunnen leveren: Bedrijvengids Duurzaam – Duurzame energie.

Artikelen over groene stroom